24 June 2010

5 perkara tak bermoral aku buat masa sekolah..

Hari ini hari Jumaat 25 Jun 2010 bersamaan 12 Rejab 1431H..Sudahkah anda berpuasa sunat bulan Rejab? Aku tak rasa korang buat sebab puasa wajib bulan Ramadhan pun byk skip..kui..kui..


Lagi best mcm2 alasan boleh bagi - perut gastrikla, terlupa bgn sahurla,terkorek idung masa tgh layan spongbob,,masa tgh tidur anak sedara sumbat bertih jagung dlm mulutla..walhal nawaitu dh tk betul..malu je jadi org islam..cis..

MySpace

 ****************************************
Sape tahu tahun ni mengikut kalender org2 cina tahun apa?

Tahun Itik? Tet...salah!!! bykla korang tahun itik..mana ada tahun itik bai..
Tapi tahun...


****************************************
Kadangkala, aku confius jga, dlm byk2 binatang terselit sekor H1N1 kat kalender cina ni..apa motifnya? padahal jika dihitung haiwan2 dlm dunia ni tak terjangkau byknye.Last2 Babi dipilih mnjadi cover muka dpn kalender cina ni.. kenapa bukan unta? tak pun tenuk? beruang koala pun hensem gak..Tetapi kenapa mesti babi? kenapa beliau di shortlisted dan dipilih oleh juri? adakah beliau ini comel?


Jgn tny aku tp tny tuan punye badan ok..yg bestnye aku pun lahir tahun tut......(tak tergamak rasanya nk sebut) hampeh...

MySpace

*************************************

Ok..tamat disitu..entri aku kali ni bukan nk citer benda2 kat atas tu, tapi aku terpanggil utk berkongsi dgn korang semua mengenai 5 perkara yang tidak bermoral pernah aku buat masa jadi budak sekolah dulu..Jom tgk satu persatu...

1. Slalu tidur dlm kelas masa matapelajaran BI dan Matematik..aku tak tahu kenapa aku kurang berminat dgn subjek ni walhal pihak sekolah masa tu dh membekalkan seorang cikgu BI yg cun melecun dgn niat supaya murid2 kelas 5 uranus ni jadi bersemangat.Cutting badan ala2 Maria Menado heroin filem pontianak masa tahun 60an..tapi tidur dlm kelas jadi pilihan..Time kelas matematik lagi best..tidur2 dlm kelas ni xmainla..aku ngn member2 suka tidur bwh meja panjang kat library..kesudahannya, Matematik aku masa SPM dpt A1..ngeh..ngeh..yeke ni?  MySpace


2. Lari dari sekolah..yang ini memang xbermoral..mak ayah hntar sekolah suh blaja tp hang pi cabut lari..pernah skali aku ngn sorang lagi member kelas  pakat lari dr sekolah.alasan sbb bosan dgn teknik pengajaran cikgu tidak mencapai piawaian yg digariskan oleh Kementerian Pendidikan...cis cilaka ko zaini..dan2 je teknik silap padahal hati tu dh beku jumut nk blaja..nk salahkan cikgu pulak..yg bestnye..konon nk jadi hero, lari dpn main gate..sampai tgh bndar kantoi dgn cikgu disiplin terus kena piat telinga dpn org ramai..nasib baik tak kena gantung skolah..


3. Merokok dlm toilet..time waktu rehat org lain mkn kepok dgn nasi lemak, aku ngn geng2 aku bantai isap rokok kat dlm toilet tingkat atas skali di bangunan sekolah 3 tingkat..Rokok apa slalu isap? Rokok Dunhill ok..pebarang isap rokok suria masa tu...Bayangkan sebatang kongsi sampai 7-9 org..maunye tak terbakar sampai puntung..masa tu kalau tak merokok tak Amerikala..rugi zaman remaja..time waktu rehat habih, masa tula ambik minyak cap kapak jadikan perfume konon2nya petua tk mahu kantoi bau..hampeh.. MySpace


4. Belasah budak..hah!! yg ni satu hal..kalau kat sekolah takde kes pukul budak mmg bukan sekolah namanye..pukul2 ni adalah aktiviti wajib tahunan..pgla mana2 sekolah skali pun..sekolah agama ke, skolah kici ke, skolah tamil ke, bab2 belasah budak poyo ni adalah silibus rasmi yg telah diwartakan dlm undang2 buatan sendiri oleh pelajar2 yg cerdik pandai termasukla aku..tapi aku tk pnh blasah budak ok..aku just follow buat penuh korum je..tupang glamor skali skala..bila dh kantoi, kna rotan punggung 3 kali oleh pengetua sekolah..yg tak dpt lupa, pas kena rotan, pengetua aku msa tu pasang lagu senario pastu suh salin balik setiap lirik lagu tu..tak blh tertinggal walapon satu ayat..kalau tertinggal kena buang sekolah..menggelabah nk ingt satu persatu..Saari Amri belum tentu blh buat..apala....tak rasional langsung hukuman..Nama pengetua aku masa tu Cik Hamedah Wok Awang..Tandatangan dia mmg unik dan antik..puas tiru tp tk pnh berjaya..


5. Yang terakhir akan disambung pada entri akan dtg...sedangkan filem Sembilu ada sambungan..citer bab filem sembilu ni aku tak tahu knapa rakyat Malaysia waktu tu ramai sgt taksub dgn citer Yusof Haslam ni..pgla kat ceruk mana sekalipun.. pg petang siang malam samada kedai kopi ke, kedai mamak, tepi tangga Maiden, dpn tandas awam kat bus station, tepi apek jual ikan masin dekat pekan sehari, smua org duk citer pasal filem ni..sehinggakan ada yg blh hafal skrip time awie peluk era masa hr hujan..aku naik hairan seminit dua..tapi takde pun dia org ni nk citer camne qariah dr India baca surah Al-Baqarah menggunakan taranum baiyati atau husaini ke, hijjaz atau raaz masa Pertandingan Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa kat TV satu..dunia..dunia..



Kesimpulannya: Jadilah Manusia yang berguna...MySpace


6 comments:

Isma said...

serius ke ada punishment camtu?salin lirik tu?haha tak penah dengar pun lagi.

Zaini Punye Citer said...

seriusla..lagu tu beransur nasihat..itu yg tk blh tahan tuh..hahaha

-=nAd=- said...

isma : pengetua kitorg mmg suka lagu2.. hahaha..

Zaini : ko n the gang mmg kan... 1 sekolah kenal korg... huhuhu

Zaini Punye Citer said...

oh my classmate dr form 1-3..nadwahidah binti Rahim..tgk aku ingt lagi nm ayah ko..hakhak..

nad seorang pengawas yg berdedikasi..kuikui

-=nAd=- said...

mane de ko igt nama ayah aku??? salah tu.. Nadwahidah Binti Mat Rahim ye... huhuhu..

berdedikasi le sgt.. ko pn x takut ngan aku.. :p

Yuni Aisyah said...

bleh tahan samseng gak eik time skola..haha..normal la tu pelajar lelaki ape llg time tu bru nak up..hehe..

Ahli Kabinet