23 March 2010

Khusus untuk org yg malas solat

Ada seorang manusia yang bertemu dengan setan diwaktu subuh. Entah bagaimana awalnya, akhirnya mereka berdua sepakat mengikat tali persahabatan. Ketika waktu subuh berakhir dan orang itu tidak mengerjakan solat, maka setan pun sambil tersenyum bergumam, "Orang ini memang pantas menjadi sahabatku..!"

Begitu juga ketika waktu zohor orang ini tidak mengerjakan solat, setan tersenyum lebar sambil berkata dalam hati, " Rupanya inilah bakal teman sejatiku di akhirat nanti..!"

Ketika waktu asar hampir habis tetapi temannya itu dilihatnya masih juga asyik dengan kegiatannya, setan mulai terdiam......Kemudian ketika datang waktunya maghrib, temannya itu ternyata tidak solat juga, maka setan nampak mulai gelisah, senyumnya sudah berubah menjadi kecut. Dari wajahnya nampak bahwa ia seolah-olah sedang mengingat-ngingat sesuatu.

Dan akhirnya ketika dilihatnya sahabatnya itu tidak juga mengerjakan solat Isya, maka setan itu sangat panik. Ia rupanya tidakbisa menahan diri lagi, dihampirinya sahabatnya yang manusia itu sambil berkata dengan penuh ketakutan, "Wahai sahabat, aku terpaksa memutuskanpersahabatan kita !"

Dengan kehairanan manusia ini bertanya, "Kenapa engkau ingkar janji bukankah baru tadi pagi kita berjanji akan menjadi sahabat ?". "Aku takut !", jawab setan dengan suara gementar. "Nenek moyangku saja yang dulu hanya sekali membangkang pada perintah-Nya, iaitu ketika menolak disuruh sujud pada Adam, telah dilaknat-Nya; apalagi engkau yang hari ini saja kusaksikan telah lima kali membangkang untuk bersujud pada-Nya. Tidak terbayangkan olehku bagaimana besarnya murka Allah kepadamu !", kata setan sambil pergi.

Cuba bayangkan, Iblis dahulu amat patuh beribadat kpd Allah di Syurga sehinggakan semua Para Malaikat bangga dan kagum kehebatan iblis, malah diangkat darjatnya dilantik menjadi ketua kpd semua para malaikat sehinggala Allah memerintahkan supaya iblis sujud hanya SEKALI kpd Nabi Adam, Iblis ingkar dan terus dilaknat oleh Allah. Kini manusia ingkar utk sujud 5 kali sehari kpd Allah.mana lebih jahat dan hina?

Kesimpulainannya: Solat adalah tiang agama dan perkara pertama yg akan dihisab oleh Allah.Org yg Tak solat adalah lebih hina daripada semua kehidupan didunia dan di langit malah lebih hina drp Iblis.

2 comments:

JAY said...

insaf2..

Zaini Punye Citer said...

Nk tegur depan2 tak brani..guna kaedah lain untuk menegur..hehe

Ahli Kabinet