19 November 2010

Tidur Subuh...

Hujan tiada ribut tiada, gua dipaksa menemani mak bapak gua pergi ke kampung sebelah.Mahu menziarahi Pak Seman teman lama yang dikenalinya waktu sama-sama bertempur dgn tentera Jepun era pertengahan 40an.Itu kata mereka.Gua takmo bersoal jawab selari dengan sikap gua yang hanya menurut perintah..

*******************************
Setibanya disana, kami dijemput naik..usah malu-malu..jgn segan-segan..buat seperti rumah sendiri..ayat lapok pembuka bicara awal pagi itu..Bersalaman budaya kita tuntutan ugama. Kali ini salam cium tangan..Hormat org tua kononnya..hipokrit sungguh. Perbualan pasukan-pasukan warga emas ni buat gua jadi jemu, tepu..Justeru, dari awal sudah dipesan jgn menyampuk org tua sedang bermuzakarah..Hang pi duk membatu shj.Bosan baca harakah.Confirm apa pegangan politik si Pak Seman ni..

**********************************

Dipanggilnya anak dara yg seorang..bikin kopi utk tetamu..Kelibat seorang perempuan berjilbab penuh.Santun luhurnya gua pikir masih cantik..Wajah berkaca terserlah sifat perawannnya..Gua terpana hampir tidak berkata-kata..Melayang berkelana sambil bermonolog sendirian

Izinkan Cinta ku berbunga dihatimu. Biar terus mekar jadi pengalaman.Telah lama ku dahaga, belaian seorang insan, semoga bersamamu ceria hidupku.. 

Menuang kopi penuh sopan.Gua perhatikan shj sambil menatap suci wajah ibarat sang bidadari dari kayangan.. Hendak ditegur tapi sudah dipesan awal-awal.Jadi tak brani nk memandai-mandai.Bebel org tua ni boleh menusuk hati..tajam macam bilah pedang..Gua ngeri..

" Anak hambe baru balik dari Syria..Ambil Usuluddin tapi tiada pekerjaan.." Kata Pak Seman

"Belum ada rezeki barangkali tu" Mulut jahat gua menyampuk sambil minum kopi manis..

Pak Seman menggangguk tanda setuju.

******************************

" Itu calon isteri kamu.Ambil dia jadi teman hidup..baru sempurna agama..Solat darjat meningkat..setuju atau tak?"

Apa gua boleh buat waktu tu? angguk tiada geleng-geleng..kira jadilah tu..

********************************

Oi!!! bangun..pi beli nasi lemak..brekpest..tido pas subuh buruk perangai...


ARGH!!!!! KACAU...


52 comments:

...antikapel... said...

laa....ingat betoi-betoi tadi...

baru nak wish congrats....haha

NaniE said...

oit, tertipu sunggoh baca entry mu nih. Mati-mati ingat betul-betul..
tapi, kalau betul pun, confirm kira jadilah..hehe..

Muhamad Zaki Zafir said...

ceh! baru standby nk ckp tahniah.takpe2 ade la tu nanti orgnye.

FaizalSulaiman said...

doa2 biar jadi kenyataan..

kepang kepuung bunyi kompang

Pencacai Alim said...

antikapel
hakhakhak...wish je..mana tahu itu doa..

Nanie
confirmnye masih dlm perjalanan..he2

Muhamad Zaki Zafir
insyallah

Faizal Sulaiman
Amin..ko main kompang aku nanti..hakhak

Isma said...

pakcikkk tak lame lagi la tuh :D jgn luper warwar kan ye!

NuSaNa NoSa 91 said...

adess.. ingtkn betol2.. prank rupanya.. T_______T

-=nAd=- said...

siot punye cite.. nk je rs lempang2 ko.. haishhhh... seb baik ko kwn aku, so x jd nk lempang... hahahaha...

imanshah said...

tapi kalau btul apa salahnya..carik yg beriman tau

Pencacai Alim said...

menipu skali skala apa salahnye..bergurau dgn korang semua ni best ooo..hakhakhak..

Nia Dhani Nasir said...

Bestnyer entry ni. Mse bce tadi tpikir ade ke lgi gadis mcm ni. Tuang kupi penuh bhikmah. Nak p cri gak. Papun smoge mimpi indah 2 tcapai syarat jgn tdo lpas subuh.hehe

mengenaldiri said...

salam..
laaaa...
ingatkan betul2 td..
heee...
baru na ckp tahniah..
papepun, suke banner baru tu, especially kata2 tu..
very meaningful.
:)

elly said...

Waaahhhhh indahnya mimpi kau.....

Ingatkan dah nak tukar status dah tadi....

Amy Syaquena said...

salam..

ahai , ingatkan betul2 tadi baru nak wish congrats he3...

a kl citizen said...

Kalau jadi realiti pun bagus juga, sukar nak cari gadis melayu yang cenggitu sekarang

Cik Miza said...

cait!! igt sungguh lah macam drama. teratur je jalan ceritanya!! mangang tol!!!!!

d_LA said...

hahaha..mimpi rupenye..mimpi ni terbalik, mebi lmbt lg la kot..hehe

wahida said...

takpe takpe...saya tetap doakan utk awak walaupun hati panas je baca n3 neh...ngeh ngeh...

Seri said...

itu petanda barangkali. cepat pergi cari. hehe

She is f.A.z.A said...

hahha mimpi yg indah2 rupe nyer pakcik..
aiseh..tido lagi pas subuh..:P

a'im said...

cet..ayat manis tol hang ni....tau lah dah tak sabaq...haha

Hanis Azla said...

baik punya calon yer.. nasib mimpi yer.. klu idak mahunya post gambar awek mithali tu sekali.. ha..ha..nice.

Ibnu Mutalib said...

haha,kannn.
dah la skang musim kahwin2

*luv Syahnia* said...

aiiyakkkk mimpi rupanya
terencat nk tumpang gmbira skaki ;P

hrap mmpi mu itu akn mnjadi realiti..

menusuk hati said...

cis!!nsb bek aku x cmbr scr berlebihan.kahaks!pa2pun,best2!('',)b

Tomato Gurl's Life said...

waa..syok je cik tom baca..ingt betul..tp last2 mimpi upanya..kalau betul mesti bestkan..hehe ;)

::NelyLeyana:: said...

ahahaha.

kuat berangan.

Pencacai Alim said...

wahai pembaca semua..aku sengaja mahu cari pasal..hahahaha

Mak Su said...

congrats! biar betoi2

Ummu~Ishak said...

si pembancuh kopi yg senasib denganku. tapi beza tempat belajar dan air yg dibancuh, serta suasana menuangkan air kopi, hakhak

Pencacai Alim said...

Maksu
ini betoi2..bukan cuba2..

Ummu~ishak~
hikhikhik..lupe..

Uruchimaru @ kf said...

cantek susunan ayat kamu bro!

cik fiza said...

perghhhh!! den hampir tertipu ngan citer ekau niiii jangggg.... igtkan btul2 tau takk... eii geram sungguh!!

matadore said...

mimpi tak mimpi, sume orang pun nak laki/bini soleh/ah.. ye dak?

Fello Ariza said...

Izinkan Cinta ku berbunga dihatimu. Biar terus mekar jadi pengalaman.Telah lama ku dahaga, belaian seorang insan, semoga bersamamu ceria hidupku..

ayat nih giler hebat..

haha

akubiomed said...

Ceh,buang current baca sampai habeh. Kalau mimpi nak kahwin anak dara Pak Seman jangan mimpi dapat :-)

Ieqa Swetluv said...

hahaha.. x pe org kate mimpi tu first step nak jadik nyata kuang kuang kuang

Pencacai Alim said...

Uruchimaru
baru nk blaja..kehkeh

cik fiza
aku suke bt ko geram..hakhak

metadore
yup betul..lelaki baik utk pompuan baik

Fello Ariza
Lirik lagu aku ciplak..hakhak

akubiomed
akan aku usahakan..hakhakhak

leqa swetluv
yeke? harap2 cmtu..

EpoLღKunang2 said...

Nasib baik tak wet dream. bhaha!

p/s : Bila tetamu datang mengadap, kita pula yang sama menyinggah. Salam. ^^

Cik Su said...

mimpi eh..

Aus MeLankoLik said...

hahahak , aku ingat dapatla kau berbini . ces

E.d.Y said...

haha..buruk perangai

jeBateja said...

Cilakak tui hang ni...ia ia jer teman membacanya.....cisss....

ainz said...

tak salah bermimpi kalau disertakan dengan usaha dan doa..sebuah mimpi akan jadi cita2 dan insyaAllah akan menjadi kenyataan.. :)

محمد زهراوي said...

waaaaa..tahniah..dalam mimpi pon ok pa..pasni mimpi menikah pulak..hehe

PIDUT ASiS said...

mesti tensen..part best tu..hahaha

Cikbelog said...

ahahahaha itu le,tido agi pas subuh..haha

apik pehe said...

hahaha..aper daaa..kalo betol2 sakni..bleh la aku p terus kenduri ko..hehe

HonEyBuNNy said...

hahhahhaha..tu la...tido ag pas subuh...ewahhh

Anna Boleyn said...

cheh ingat kan kejadian sebenar.

cik fiza said...

ceehhhhh suka dengki aku huhuhu~~

Semarak Api said...

"wajah berkaca terserlah sifat perawannye." -sy da mule tbyg ni kalo tak tegolek dr katil jap gi mst bgun ngigau.hahaha..

Ahli Kabinet