22 July 2010

Hidup Gua Sengsara...

Gua sebenarnya heran dgn beberapa bloger dlm Malaysia ni..idea nk ujud entri baru tak pernah putus2..kalau sehari tak buat citer baru seolah2 hidup lu orang semua jadi tak tentu arah..mana yg mmg takde idea nk merapu apa, paling cikai gua fikir rembat je mana2 video klip yg ada, pastu jadikan sbg entri baru..nk bagi nmpak gempak sikit, taip lirik lagu skali..senang dan mudah..cepat pun cepat kepala tak pening nk susun ayat...tak pon google dlm tenet, cr artikel best2 pastu claim hak milik cipta terpelihara..pastu duk tenung blog hari2 tggu brapa byk komen masuk..hakhak..selesai kat situ..gau takmo nk bermukadimah panjang-panjang..

***************************************

Hari ni gua gaji..keje gomen mcm biasa gaji awal dari org lain..tapi bila dh start mula bayar itu ini, duit mula susut dlm akaun maybank..mula pening kepala cmna nk hidup smpai hujung bulan..gaji baru tak sampai seminggu, mulalah duk sibuk merungut bila next gaji masuk..adoii itula realiti kehidupan staf kuli mcm gua ni...mana2 ibu bapak yg sudi nk buat gua jadi menantu dipersilakan..jgn risau, walapon gua miskin zahir (harta) tapi gua kaya dgn ilmu batin..tak nyesal punya..hakhak.ok lupakan yg itu..apa yg gua sedih bila memikirkan harga barang makin lama makin naik..hidup org2 mcm gua ni makin lama makin sengsara..minyak naik 5 sen telah menjadikan gua manusia kedekut..hakhak..lantakla apa org nk kata, janji org yg kata gua tu pun sama je 2x5.Bukan salah gua jadi kedekut..salahkan org yg duk naik kan semua bndala..ok tak bleh tulis panjang2 tkut kena siasat..habih kat situ je...


Pasni gua nasihatkan kpd sesape yg ada kete,berhati2lah kalau nk bagi pinjam pada sesiapa je termasuk kluarga sendiri..skang ni speed trap wajib berbayar..kalau tak bayar nama di blacklist kat JPJ so nk renew roadtax tak dpt..kalau org lain yg bawa kete kita, kna saman ekor tut..... sape nk byr kalau bukan owner tuh sndiri..kalau depa degil juga, gua kasi pendapat yg gua kira ada bernas juga..sediakan buku log peminjaman..incase kalau ada saman sampai rumah, dah tahu sape yg buat durjana kat kete kita..jgn lupe state tarikh dan masa skali..tandatangan pemulangan jga bnda yg harus di titikberatkan..so pasni depa semua tak brani nk tipu..bukti depan mata..kalau depa menipu juga, lu hempuk je dgn buku log tu..senang citer..cis cilaka ko zaini menghasut org..lalalalala..gua bt entri ni pun just mahu menyetankan diri sendiri dgn menghasut lu org semua supaya jadi kedekut mcm gua..hakhakahak..

                                                                          

okla gua mahu balik umh tido..penat hari ni..jumpa dientri akan dtg...hari pun gua tgk gelap semacam je..nanti kita merapu merapa balik..adios..


Kesimpulannya: Mood gua hari ni tak brapa nk cun..











22 comments:

FaizalSulaiman said...

hahaha..blogger malaysia dalam list ko ke bro.ayat awal2 tu.tatahannn.hahahahaha


oo keje gomen ye?da gaji da neyh. aku lambat lagi.awal bulan kang.huhu

syukur. tulah for sure lepas gaji susut dah nak bayo itu ini.
haihh

syaf said...

betui2/...seb baik aku x de krete g

Parkcheek Chun Li said...

hang x nganjing pakcik kan kat muqadimah tu??? hahahahaa.

walaupun pakcik tau pakcik bkn mcm tuh...ahaks

PencariCinta said...

alamak bro, cam big prob je(^_^), sabar bro sabar. |Segala masalah boleh disettlekan...cuma kita je kena cari jalan, Insya Allah(^_^)

Janggel said...

Fuh isu semasa! Kagum!

Mah@mahu said...

sabr bro biasalah dlm hidup mcm2 dugaan aku pun sama tapi mcm maner nak hadapai tu penting...

ajim said...

btul3..aku stuju dgn statement ko...
celah mane la dorg dpt idea wat entry hari2..ade peta minda ke ape...keje gomen kene sapot gomen bro..nnt demand gaji naik lg..hahaha...

Pencacai Alim said...

FaizalSulaiman: mcmtulah nasib si memakan gaji..tkkan kaya punye..

Syaf: takyh pakai kete..nnti lu merana bro..

Pokcik: terasa ke pokcik..hakhak..mana ada gua sindir lu..

Pencari Cinta: mmg big prob..tk phm dh nasib rakyat msia bawahan mcm kita ni..

Janggel:ini bukan isu semasa pokcik..isu tk pnh selesai

Mahamahu: samala kita..bile mau blk kg?temerloh dh maju..sikit lagi nk capai taraf metropolitan..hakhak

BeaN MorENo said...

best tak keje gomen

Pencacai Alim said...
This comment has been removed by the author.
E.d.Y said...

penuh emosi entry ni...hehe

Pencacai Alim said...

Ajim: alamak sori tertinggal nama lu bro..gua mmg slalu support gomen ni..naik gaji? mmg tiap2 tahun..tapi pelarasan gaji gua perlu..hakhak

Bean Moreno:takde yg best kalau mkn gaji dgn org..hakhak

Pencacai Alim said...

edy: bese2 je..emosi kurang stabil sbb memikirkan nasib hidup begelar pencacai..hahaha

alif said...

hahahaha gua suke bc entri lu...mmg best...same ar kt dpt gaji...apa2 pun lu wat pcgan kwgan yg molek ok.

mslh minyak n harga brg naik pe nk buat dh kene naik...gua tpkse sokongan sbb gua keje dgn kem ne hahahahahahah. tp kita sbg rakyat kene ar pandai. betul tak?

kurangkan gula dalam minuman tp lebihkan manisan dlm senyuman...tu kata2 power gua dgn lu

skdr pdgn je bro jgn terase hati

gua sokongan blog lu

Pencacai Alim said...

alif:hakhak..lu bab nasihat mmg chmapion bro..cmne gua nk maniskan senyuman kalau manis tu bertukar pahit sbb dianiaya...hanya Allah yg boleh balas kelak..

alif said...

sape lak yg aniaya lu bro....jgn fikir sgt masalah keje n knaikan harga...biasa ar org mkn gaji mcm kita ne...sbr InsyaAllah rezeki tuhan dh tentukan jgn mgeluh dgn apa yg ada ok.

hahahahahahahahaha...apa2 pun gua akan setia dgn blog lu

Pencacai Alim said...

jika sesuatu mndatangkan kesusahan kpd org mcm kita ni, itulah dinamakan aniaya..malasla aku nk berbicara soal ni..takkan habih..

thanksla bro jadi pengikut setia blog hampeh gua ni..satu hal gua tak berpuas hati..lu pny url blog mmg ada prob ke?gua nk save dlm list gua tak dpt..apa dosa lu dh buat ni? hakhak

alif said...

entah ar bro, gua pun tak tau sebab pe...ramai gak tanya...pe nk buat bukan salah ibu mgandung bro...salah diri gua kot hahahahaha sebab tangan gatal dok tekan2

lu ingat blog gia pun dh kita bgus bro

Cik Bucken said...

kamu dpt award! ehehhehe..jgn slh amik award ye.. :D

ain fathihah said...

duit, makin dipikir2, makin sesak nafas.. huhu..

::..akubukansky..:: said...

citer blogger m'sia tuh berdasar an pengalaman ker...huhu..

aza said...

relax le jeny..mu ni kecoh laa..doh kalu mu mengeluh sebb hrga minyak naik pun leh jadi pe?baik mu g bakor pej PM..ade gak pekdahnye..huhuhu..(ini hanyalah sekadar ske2..jgn mu g bakor btol2 lak..ti kang pemes dok pasal)hehehe

Ahli Kabinet