29 October 2010

Lihatlah akan kekurangan diri

Dia itu barjalan-jalan tanpa arah tuju..tersadung batu lalu terjatuh lucu..dicarutnya batu itu walhal kesalahannya tertulis sebegitu..padan muka lu...konon-konon mahu cover malu, sambung jalan buat-buat tiada apa yang berlaku sedangkan mereka disekeliling itu tertawa bertalu-talu..cilakala mcm itu kerna tiada siapa yang tahu kenapa nafsu marah yang satu naik setinggi gunung kinabalu..tahukah kamu bahawasanya iblis yang satu itu memang berkeinginan begitu..tenangkan diri ambilla wudu' kerana itu adalah kunci segala sesuatu..

~ Oleh itu, jika anda bijak fikirkan apa yang tersirat disebalik ayat-ayat aku tu~


p/s : Tak seorang pun sempurna. Mereka yang mau belajar dari kesalahan adalah bijak. Menyedihkan melihat orang berkeras bahwa mereka benar meskipun terbukti salah

47 comments:

Mama JnJ said...

yaa..aku sedar..aku pun selalu macam ini..terima kasih kerana mengingatkan aku....
:-)
peace

fairuz said...

setIap orang tak terlepas melakukan kesilapan..selagi ade mase, berubah ke arah +ve..
(ayat skema)
hahahah

tieha ismail said...

dier yg jalan x betul, salahkan batu plak....adesss~~~

Fina Fento said...

thanks. ingatkan saya tentang entri ni

:(

Siti Syakirah Saidi said...

yahh betul 2.

FaizalSulaiman said...

cermin diri dulu, tengok sopek sana sini,kalau takde baru cakap orang lain.hehe

sebab ada sesetengah org neh, cakap org tapi tak pasan kain dia dah 'terkoyak'

:)

Ummu~Ishak said...

kalau ego jadi ukuran mmg payah..

PIDUT ASiS said...

belajar dari kesalahan merupakan satu keberanian.kerana sebelum belajar,perlu mengakui kesalahan dulu..tak gitu? :)

Post Terhangat...


Kerana Kamu Pengikutku...

naniE said...

ya. sokong.

Pencacai Alim said...

hemmm..sokong..sokong..manusia cepat lupe

She is f.A.z.A said...

human nature ..
suker menyalahkan org lain sedangkan diri blom cukup sempurna :)

K2r~90 said...

orng mmg slalu begitu
ku suka entry ini mmg aq x tipu
senyum aq tersipu-sipu
kerane maluuuuuu
entry sendiri x update berminggu2

LiFe KaMi said...

pergh sastera betul ayat ko..hehe
betul tu lihat diri dulu sebelum mengata orang lain..

imanshah said...

kesian batu

Pencacai Alim said...

hanya mampu tersenyum ganaz shj

elly said...

Salah menyalah, tuding menuding, tuduh menuduh, tuju menuju, banding membanding......

love is forever said...

rajin2 ler tengok cermin :)

Fello Ariza said...

saya yang tidak sempurna :(

Pencacai Alim said...

ya betul..kita semua masih ada kekurangan...

tengkorakemas said...

kekurangan diri pasti ada dalam diri manusia, menyedari tentangnya membuatkan kita memperbaiki diri menjadi lebih baik,

andai sudah ada kelebihan, hati tetap perlu direndahkan..

p/s:ulasan khutbah dah siap bro

Muhamad Zaki Zafir said...

sokong bang..betul sgt2..ego ni mmg mkn diri.

iqbalsyarie said...

nice post dan sangat jelas mesej nya :)

Mari menjadi manusia

Latest Post : Kita Tidak Hipokrit!

ainz said...

wahai batu jalanan, engkau jugak dipersalahkan..sedih melihat mereka yang menuding jari ke arah orang lain dan tidak mengakui kesalahan sendiri..hurm..

Pencacai Alim said...

kesian kat batu..apala salahnye..

alinac lover said...

TERSIRAT

Faiz said...

inilah sikap manusia..kesalahan sndri xnmpk..tp kesalahan orang lain yg kcik pn boleh nmpk...

p/s:thanks komen kt blog..setiap komen anda dihargai..=)
**HIT MY LATEST UPDATE HERE**

ika said...

yup ! tepat sekali .

Pencacai Alim said...

hehehehhe

Mimie.Candy Cane said...

ok,baru je nak buat kecoh kt blog ko,terus insaf dibuatnye..tak jadi nak buat jahat...follow ko lah..

NARDtheNERD said...

terasa oh.
benci kau.
:P

hehe.

Pencacai Alim said...

hahahaha..nanti aku nk bt entri lagi pedas..tapi tak cukup cili

E.d.Y said...

maah tu satu nikmat...tp kita boleh terjemahkan dalam bentuk yg positive

sahromnasrudin said...

salam..mmg ya, kita sbg manusia mmg byk kekurangan..lg byk ilmu, lg byk tak tahu

Pencacai Alim said...

ilmu Allah ini ibarat lautan yg luas..ilmu manusia ibarat setitik air yg jatuh kedalam lautan yg luas tu..

blakepaghe said...

orang yang bijaksana mengambil kekurangan diri sebagai satu kelebihan...

Mario said...

betul tu...mengaku kesalahn sendiri dan cuba baiki...terbaik...

Anna Boleyn said...

ada rhyme 'u' pulak entry ni. nice! emm biar sy cuba ekk maksud di sebalik entry ni, jangan cepat melatah... bila marah..beristighfar lah... and cermin diri sendiri dulu sebelum salah kan orang lain. :)

Pencacai Alim said...

bravo..bravo...

syaf said...

ow aku slalu pecahkan pingan mangkok kat rumah..aku cakap bodoh punyer pingan...aku beli dah ler mahal2, lu pecah pulok...kecian pinggan tuh..padanlah muke die sape suwuh die jadik pingan...


boley tak aku comment cam tuh...he3

btw, trimas mengingtkan..mari kite berwudhuk sesame

Gayahspears said...

BETOI TU BRO...
gayah setuju sangat...
sume org pnh buat kesilapan..
kesilapan tu yg mematangkan kita utk tempuhi kehidupan yg lbh mencabar...
cume, jgn lah kita melakuakan kesilapan yg same bila suda ditegur..
(peringtan utk diri sendiri jugak)
salam,jg diri, hiasi peribadi

FyZa said...

tiada sesiapa yg sempurna..terima kekurangan org lain dgn sebaiknya..

Amy Syaquena said...

salam..

adoi dia jalan x betul pastu nak salahkan batu pulak..

Pencacai Alim said...

so kita kna blajar utk salahkan diri sendiri..kikikiki

Frodo Baggins said...

wa baca sambil rasa nyanyi2 ...
hahahahha ~ mnyedihkan juga
bila dikhianati n berkhianat.
kitalah kita tu ... :)

MASA said...

siapalah yang tak pernah buat salah/silap atas mukabumi ni?

Peminat Katie Holmes said...

memang terbaik la PA!

Aniza said...

jika berjalan dengan tawaduk dan rendah diri, tentu akan nampak batu walau kecil di hadapan mata...

terima kasih berkunjung ke blog =]

Ahli Kabinet