21 June 2010

Aku dan Blog

Balik dr kja sampai umh, wa trus buka notebook..Chup..chup!!! wa nk reverse blk..balik dr kja, bukak pintu kete kmudian pintu umh, campak barang wa apa yg patut and then landing atas sofa trus buka notebook..sementara tggu notebook wa loading, wa pg dapur ambil 2 keping roti gardenia, selek kaya perisa pandan dan air suam secawan..pastu wa buka tv cari chanel 702...layan The nanny sekejap sementara tggu wa telan sisa-sia roti gardenia tadi...BURP!!! kenyang..syukur alhamdulillah...


***********************************
Ok..perut pun dh kenyang baru senang sikit nk buka entri baru..kali ni wa nk citer perihal blog..dahulu kala,wa tak pernah nk ambik tahu pun ttg kewujudan blog-blog ni..kalau tahu pun apa wa peduli..wa tak kisah kalau org sekeliling ckp wa buta IT janji wa tak kacau idup lu org smua..tapi sehinggala pada satu hari, wa mndapat hidayah dimana tetiba je nk buang tebiat baca blog kawan baik wa..Irman namanye..beliau ni dikenali sbg org plg cool dikalangan staf ICT department gua bekerja skrg..beliau jga mndapat jolokan utz sbb ada ilmu halau segala jenis hantu atau pelesit..penulisan beliau amat puitis skali..bile dh start baca blog org, ttba tgn ni terasa gatal nk klik blog org lain pula..sasaran seterusnya blog kaksu dan kak ada..juga teman sepejabat dgn wa..sungguh hebat gaya penulisan depa semua ni..

Kagum wa seketika..ini sedikit sebanyak memberi dorongan kpd wa utk membuka blog sndiri..tp mcmne ek..? baru wa rasa cmne jadi org bodoh IT ni..ngeh..ngeh..tanpa segan silu wa private msg Inchi Irman supaya mengijazahkan sedikit ilmu kpd wa cmne nk create blog..mcm biasa, kene gelak dalam 2 minit adalah perkara normal bagi student baru mcm wa..

ok..mula2 ko create emel dulu..pastu baru ko create blog..nama apa ko nk isi? soklan pertama dr Cikgu Irman..
Bantai jelah mang..ko amik nama ni..daarulmuaqaamah..amcm?nama syurga tu..balas wa
Ceh..nk tiru harun din la tuh..ada darul kat dpn..daarulmuaqaamah dgn daarulsyifa..sindir cikgu irman..

Apa bleh buat..sbg anak murid wa menikus jela..tk brani nk argue lebih2..nnti tk berkat ilmu..

ok..siap..kalau ko nk post entri, ko klip kat sni...yg selebihnya ko pandai2 la cari ok..balas Cikgu Irman..

Selesai disitu
*********************************
Tetiba, tgh syok dgn entri ni suasana jadi gelap seketika...ZZZZ........
15 minit kemudian wa terjaga..sori wa terlelap..penat baru blk dr kja..biasala bila umur dh meningkat remaja ni, kadar antibodi dlm badan agak tidak seimbang..cepat penat...tgh syuk nk start karang citer sekali lagi wa dikejutkan dgn sesuatu yg boleh menyebabkan wa kna darah tinggi..wa amati dgn tekun dn teliti "bnda" apa yg landing baik punya atas notebook wa..wa pandang atas syiling..cilakak punya cicak..punyela luas umh wa ni, atas notebook ni jga lu target..awas lu kalau ketemu sama gue..binasa lu sekeluarga..


*********************************

Bila dh ada blog sndiri, wa gali2 apa yg patut..wa search itu ini..cmne nk pasang link member lain..camne nk tukar template dan so on..pastu wa mulakan dgn bismillah trus tulis and 1st entri wa berkisar ttg sahabat..hikhik...mula2 wa excited sampai satu hari 3 entri wa karang skaligus..dan..dipendekkan cerita semangat wa nk berblog turun sedikit demi sedikit..so pada tahun 2008 hny 7 entri shj wa buat..ok itu citer tahun 2008..

Masuk tahun 2009, ada sedikit peningkatan dimana wa berjaya mewujudkan 9 entri dlm 360 hari..berbeza dgn tahun sebelumnya hanya terdapat 7 entri tapi meningkat kepada 2 entri pada thn berikutnya..wah..mcm baca saham dlm business news kat TV3..

Sehinggala masuk tahun 2010, semangat wa utk berblog kembali naik mencanak..mungkin atas dorongan kawan2 especially junior wa ms kt kolej dulu..beliau diberi nama Jay..slalu letak "kacak" dihujung nama beliau..tapi nama penuh sptmana di dlm IC dan surat beranak adalh wan faizin..mana dtg Jay tu wa jd konfius..sori ye jay..wa market lu kat sni..hehehehe...kemungkinan juga wa  terpengaruh dgn blog2 hebat yg wa jumpa kat internet..so wa mahu kembali semula ke aktiviti berblog..so thn ini shj wa berjaya membuka lebih dr 70 entri..tepukan utk diri wa..

Tapi wa tak tahu bile wa blh bertahan dalam arena blog ni..waktu bujang2 ni mgkin komitmen tu tk byk..bila wa dh berumahtangga, ada 13 org anak yg tunggu wa balik dr kja, duduk tepi pintu umh sambil melompat2 keriangan nmpak wa bawa blk coki-coki dan aiskrim padlepop. Belum ambil kira 3 org bini wa yg solehah tunggu wa blk and then ajk sembang bab2 isu semasa dan sistem berpoligami..so mgkin masa wa utk berblog agak terbatas..he2..

So akhir kata, wa nk layan citer  Kungfu Cult Master kat TV3 la ni..sehingga berjumpa di entri akan datang..

Kesimpulannya: sori wa tak dpt nk pikir..:-)

***********************************
.




7 comments:

mizzura said...

nanti dah anak 13.. assign diorang tugas untuk typekan blog papa dia pulak..jimat masa..:-)

Zaini Punye Citer said...

hahaha..masa tu papa dia tidak mendedahkan dunia blog..kecik2 kena main fesbuk dulu..:)blog ni memerlukan tahap pemikiran yg tinggi utk karang ayat..

JAY said...

siot.. ejek aku siap! hahahahaha!

Zaini Punye Citer said...

bukan ejek, tapi up ko biar jadi popular mcm shahir AF..muka dh ada iras2..omg..:)

intan shafiqah said...

haha...bru tau kuasa blOg n it =)

Zaini Punye Citer said...

hahaha..kuasa blog..ya betul..hikhik

Janggel said...

Salam..
satu entry yg panjang tapi best!

Ahli Kabinet