11 July 2010

Gua Balik Kampung

Baru2 ni gua balik kg..rasanya lama dh tak balik padahal mggu lepas bru balik..cis..tidak spt sebelum2 ini, gua terasa  nk drive mlm..baru ada feel, kete pon tak byk tgh2 mlm kat highway..boleh bawa slow kat lorong kanan (memotong) sbb takde sape nk bg lampu tinggi atau mencarut kat gua..malam tu Dato Siti Nurhaliza menemani gua nyanyi lagu cindai..pergh syahdu sungguh..tgh duk asyik layan tetiba tak semena2 teringat citer mistik..kimak tul..apahal lak tetiba blh teringat bnda2 khurafat tuh..gua suh dato siti stop nyanyi and then gua terus tukar channel cari radio IKIM..ok gotcha!!! kali ni sepanjang jln Imam Masjidil Haram teman gua lak mengaji..insaf seketika..Bukan apa, mcm2 citer gua dgr kat highway Maran ni..ada org jumpa keranda terbanglah, ada jumpa cik ponti main2 lari itik la..hantu bungkus lumba lompat-lompat..byk ah..


**********************************************

Dgn memandu didalam kadar kelajuan 110km/h gua meneruskan perjalanan sambil menghayati makna2 bacaan alquran..ok itu agak mustahil bagi gua kerana makna dlm bacaan solat pun gua ingat lupa.. kalau suh gua terjemah lagu Air Supply atau Muse itu mudah bg gua tp terjemahan ayat suci alquran, gua agak jahil disitu dan memerlukan ilmu agama yg tinggi..harap maklum..

Kelihatan dari side mirror belah kanan gua ada dua biji kete honda tgh berlumba..Cinabeng betul...tercabar gua seketika..sib baik gua pakai ferrari, kalau gua drive Myvi mkan asapla lu blakang..gua membebel sendirian dan agak beremosi ketika itu serta sempat berdoa supaya dua2 biji kete tuh accident jatuh gaung..besela kalau org tgh marah apa perkara rasional yg blh buat melainkan sumpah seranah.. Dats the best way ok..

*******************************

Gua masih ingat lagi sewaktu gua masih muda2 sekitar umur 18 tahun pas abih SPM..Gua mencari identiti sendiri. Mula2 dpt offer jadi model minyak wangi Ralph Lauren tapi gua terpaksa tolak sebab atas faktor tertentu..seminggu pastu gua dpt offer jadi model suar dalam jenama Hush Puppy, itu pun gua tolak sebab senapang patah ayah gua sudah menanti dicelah pintu..gua tak mau mati dlm keadaan Suul Khatimah (mati dlkm keadaan buruk). Mak ayah gua offer gua menjadi penoreh getah sambilan di kebun ayah gua kat kg, tak sampai sehari gua diberi notis berhenti 24 jam sebab habih semua pokok getah cedera..gua tak putus asa gua terus berusaha dan berusaha sehinggalah gua rasa gua nk jadi Coast guide ala2 baywatch..Lokasi training di sungai pahang tetapi gua fail disitu kerana hampir lemas ketika berenang padahal kedalaman air hanya paras dada, tetapi kerana cuak waktu tu gua hilang pertimbangan.Sehinggala gua dpt offer sambung blaja kolej, segalanya berubah walaupon gua penah fail subjek akaun dan Business mathematics..cilakak...


***************************************

Apa yg lu merepek ni setan..kembali semula kpd topik asal..kat mana gua tadi??? sepanjang perjalanan gua ke kg, mcm2 pengalaman gua tempuh dari yg indah bawa ke pengalaman yg agak2 cilaka..gua sampai ke Temerloh agak lewat tapi gua tidak terus pulang kerumah..gua berhenti disebuah gerai makan berhampiran dgn Terminal bas temerloh.. Adegen pun bermula..

********************************
Sekadar Gambar Hiasan

"bro order!!!" jerit gua sambil melambai2 tangan kearah pelayan gerai makan.(Nama gerai makan terpaksa dirahsiakan diatas permintaan tuan kedai..)
Sambil berlari anak dgn membawa tuala kecil dan sekeping buku nota, pelayan tersebut memulakan pertanyaan.Pen diletakkan diatas cupin telinga persis tauke cina kira untung jual tauhu kukus..
"ye bang..minum apa?" Pelayan memulakan bicara
"bagi teh o kosong limau satu..jgn bubuh gula ok..kalau ada gula, aku pulang blk..lagi satu limau tu biar aku perah sendiri...makan lak,bagi nasi goreng kampung satu.." balas gua sambil tgn memetik hanset membalas msg yg dihantar oleh cik awek ptg tadi.

20 minit kemudian...minuman yg dipesan sudah tiba..tapi mana nasi goreng gua?mana?mana?

"bang tadi order nasi goreng kampungkan? " suara pelayan tadi menyentapkan gua dari lamunan..
"yup.." balas gua acuh tak acuh...
"err..err.." sambil menggaru kepala dan membuat muka innocent, pelayan tersebut memberitahu bahawa pesanan gua akan tiba lewat sedikit sebab customer malam itu terlalu ramai..gua pusing kiri, pusing kanan, ramai kebendanya..pelanggan mlm itu gua kira tak sampai 8 org kesemuanya..so ape yg ramainya..gua mals nk argue lebih2 so gua akur shj..

*************************************

Jam jenama JBovier ditangan gua menunjukkan waktu sudah hampir ke pukul 11.30pm. Gua sampai dikedai makan tersebut pada pukul 9.45pm..gua membuat kiraan matematik sambil kepala mendongak kelangit..
"9.45pm ke 10.45pm dah satu jam..dari 10.45pm sampai 11.30 pm sudah 45 minit..jadi bila dihitungkan jumlah jam keseluruhannya maka ianya sudah menjadi  1 jam 45 minit.." "

"wtf" oi!! mana makanan aku ni bro? dh nk dekat 2 jam tunggu..nasi goreng gua tak sampai2 juga..sebenarnya susah sgt ke nk buat nasi goreng kampung tu? meh biar aku tolong masakkan.."bentak gua dlm hati..sekali lagi gua melambai tgn kearah pelayan dgn gimik muka yg boleh dikatakan bengis juga..

" mana makanan aku ni.."tanya gua minta kepastian..
"er..er..sebenarnya abg mmg ada order makan ke tadi?" balas pelayan tersebut
" Owh..agak celaka pertanyaan ko..ko amik order aku, pastu ko dtg blk jumpa aku suh aku tunggu sbb customer ramai..ko biar aku menunggu hampir 2 jam pastu blh tny aku ada order makan ke tadi? Dam u man..!!!" bebel gua..
"nah amik singgit ni byr air aku yg mcm hampeh rasa.." gua meninggikan suara tanda protes..gua terus berlalu dgn meninggalkan pelayan tersebut terpinga-pinga.

*******************************

Destinasi gua kali ini ke 7e..nk beli roti buat alas perut...3 kali pusing cari parking tak jumpa..FULL..apahal lak mlm2 buta mcm ni parking blh penuh..padahal sebelum2 ini, kalau kol 10.00pm jln dh lengang..kereta takde..boleh baring ats jln raya..tetapi mlm itu keadaan cukup berbeza dari sebelumnya..mereka semua ini tidak mengantuk kah? Niat utk membeli roti dilupai terus dan gua menuju kesatu destinasi yg gua rasa tempat yg elok org mcm gua utk melepaskan tension..tension sbb perut lapar...


Taman Esplanade Temerloh, satu lokasi strategik di Temerloh dimana berhampiran dgn Masjid Abu Bakar..Disitu terdapat ramai pasangan kekasih yg berbilang bangsa menyetankan diri masing2..mcm2 adegen boleh didapati disini..ada yg berpeluk cium, jadi gua batalkan terus niat utk lepak disitu kerana tidak mahu terlibat sama dgn adegan maksiat tersebut..gua start kereta terus memandu pulang kerumah...sampai dirumah

"Mak, lapar........."MySpace

Kesimpulannya: Jgn cari pekerja yg lembab mcm kura2..nanti bisnes boleh lingkup..MySpace


4 comments:

Janggel said...

Last last makanan ibu gak yang dicari..heheh makanan ibu memang terbaik!

Zaini Punye Citer said...

Janggel:

yezza..masakan ibu the best among the best..

Mah@mahu said...

temerloh tu kg koi heheheh selamat dtg..

ataicha said...

ala kesiannya.. sure lapar gile masa tunggu tu.. ahaks..

Ahli Kabinet