13 August 2010

Gotong Royong Berbuka pose

Skang ni pukol sebelas setengah pagi..ada dalam 8 jam lagi tggu waktu melantak..gua tgk cuaca hari ni maintain cun..panas pon tak..mendung dan angin tiup sepoi2 bahasa..Balek dari solat subuh kat masjid tadi, gua landing atas katil mak ayah gua..gua capai selimut pastu pasang ipod layan lagu P Romli..ok itu tipu...gua tak layan lagu P.Romli.. Ok habih kat situ..takmo melalut tak tentu pasai.

****************************************
Pejam celik, pejam celik dh 4 hari kita berposa..ada tinggal 26 hari lagi nk raya dan 11 hari lagi DJ-DJ radio menggelepar nk main lagu Sesuci Lebaran nyanyian Tok Ti dan lagu2 Kak Saripoh Aini...asal kna tggu 15 hari posa baru nk main lagu raya..hah!! kalau lu org ingat kes ini ada sejarah tersendiri camne set2 DJ tuh kna sound setepek dgn Pak Menteri.Dulu Pose baru sehari dh berlumba2 pasang lagu raya..tak ke giler namanya tuh..cam nk suh bulan Ramadhan tuh blah cepat jeh..gilos punye DJ..

Ziana Zain takde kene mengena dgn kes depa berdua tuh...

******************************************
Ok. Berbalek dari citer asal..baru2 ni gua ngn budak opis pakat gotong royong menyediakan masakan untuk berbuka puasa bagi student2 UMP yg jauh dgn family..kami tong-tong duit sesama sendiri plus dgn duit kelab pakat beli sekor lembu utk dikorbankan..Rata-rata student UMP mengucapkan syukur alhamdulillah kerana dpt makan gulai lembu masak kawah..Sebelum nih, depa mai bilang, hari2 duk makan biskut tawaq sama dgn ayaq water cooler je..Megi kena jimat cermat sebab takut takde apa nk makan sahur sat gi..Duit PTPTN dh susut sebab byk abih blnja awek dgn top up hnset..belum kiro buat asignmnt sama dgn bayaq minyak kete..Tak masuk dgn beli rokok sekotak dua..yg kena pau sebatang tiga belum diambil kira lagi tuh..Kesian kat depa semua ni...Byk tanggungan...

So gua rasa kalau nk masak gulai satu kawah tuh dgn nasi berpot2, agak mustahil bagi gua dan teman2..Gua selalu mentanak nasi tak lebih dari setengah pot..kalau bepuluh pot2, maunya haru biru nanti..sumpah gua dn teman2 tak brani nk amik risiko..ini soal hidup atau mati..Sebagai jalan penyelesaian, dgn bantuan Pusat Islam UMP, sorang Chef dr hotel dipinjam utk memasak semua tuh..dia sorg buat keje..gua dn teman2 tggu tepi kawah sambil pegang plastik sebab nk tapau bawa balek umh.Kehkehkeh...Masakan mmg superb..takyah citer..kalau dh namanya chef hotel taraf 4-5 bintang, mmg rasanya otaila..okla, yg bestnya depa semua ni makan pakai talam..ikut sunnah Nabi..Tapi la ni, ramai yg takmo makan pakai talam sebab malu dan ketinggalan zaman..lagi dasyat ada yg habaq geli..mcm tablighla..habih semua segala lah lah kluaq..alasan..hampeh tul lu orang semua..Sunnah nabi hangpa kata ketinggalan zaman, tapi sunnah org yahudi hangpa kata baik..adoii..pening palo den..tgk kan gua dh bercampur loghat..


***********************************
Disebabkan gua takmo tulis panjang2 sebab takut melalut tak tentu pasai, gua bubuh gambar kenangan..so biaq gambar citer pulak..tgk kat bawah ni...


Gua yg berbaju biru gelap tuh..duk mencangkung basuh kacang panjang..Kehkehkeh..

Hangpa ingat org laki tak pandai keje motong2 nih..bakat terpendam tuh..skali kuar skill, org pompuan tunduk malu...hakhak

Hah..tu dia..hangpa org pompuan jgn ingat kaum laki ni kaku mcm kayu ok..tak tau masak dan motong sayur2 segala mcm hangpa semua..kehkehkeh..

Yang ni pulak, sesi melapah dan memotong daging lembu..

next...........

Mula2 depa bertiga ni mau ambil lidah lembu tu tapi.....

Dah macam2 teknik buat, tak berjaya-berjaya jugak..so masing2 putus asa..jadilah camni ni...


Last2 tak berjaya..tanda protest kat lembu tuh..jadilah cam gini...

**********************************************

Okla..cukup sampai disini saja..gambar banyak tapi malas gua nk edit satu2 dlm photoshop..so gua ambil beberapa keping aja...yg selebihnya ada dlm fesbuk..ok lain kali gua citer bnda lain lak..tapi sebelum tu gua rindu betoiii dgn budak kembaq nih..bile mau pulang???
**************************

Kesimpulannya: Selamat berpuasa..jgn puasa yang yok ok..



19 comments:

FaizalSulaiman said...

wahhh

cayalah ngko!hehehehe

sonok gotong royong neh!!

ps:kak pah rambut kembang tu:P

NuSaNa NoSa 91 said...

yup2~ best pe mkn dlm talam.. best rebut2 tuh.. ha3~

btw, budak kembar itu sgt comel~ nk cubit2 la~ mereka botak~ cam pelakon aksi cina itu~ ^_^

Pencacai Alim said...

faizal: kakpah semua kembang..hakhak

Nusana Nosa 91 : Part rebut2 tu yg best..hakhak..pelakon aksi cina? kehkehkeh

ajim said...

aku slalu harap ade part tolak menolak kalu mkn dlm talam..haha..
babies sape tuh bro??mcam x pnah tgk je..<--pulak dah =j

Pencacai Alim said...

ajim: yeah aku setuju..belum part tarik menarik lauk..mmg heaven ah..

anak sedara aku tuh..kehkeh

NuSaNa NoSa 91 said...

anak sedara k anak sendiri?? =.=

iqbalsyarie said...

hahaha..bro,lu mmg ensem la!pujian ikhlas bulan ramadhan.haha

Kat sini,mmg kitorang makan dalam talam.hari-hari berbuka dlm talam~takde masalah,semua org suka :)

dan gambar baby berdua tu mmg tersangat comel.
Bulan puasa kita perlukan makanan rohani,kan?Mind to eat? :)

Pencacai Alim said...

nusana nosa91:anak sedara..anak sendiri lmbat lagi..kehkeh

iqbalsyarie:gua sokong lu..mkn dlm talam mmg sronok siut..trimas puji gua hensem..hakhak

baby tu mmg comel sbb tgk pak sdra dia..kehkeh

alif said...

wah rajin betul ko kan.....
comel budak kembar tu...anak ko ke?hahahahaha tp ko lum kawin kan...gua gurau je bro jgn ambik hati ok

Pencacai Alim said...

alif: gua tak amik hati..gua tuntut kt akhirat sok..hakhak...

She is f.A.z.A said...

wah tugas ko basuh kcg pjg ..
basuh bersih x? ngeh3..

last pic letak pisau dlm tengkorok lembu mmg x bleh blah hahaha

zam.enol.arep said...

ai. lembu tu nape? xmaw nganga? haha

Mama JnJ said...

hehe..banyak unsur-unsur lawak dalam entri ini..
selamat berpuasa

E.d.Y said...

ceh...kesian kepala lembu tu

syaf said...

alahai, best giler aktiviti lu orang dok...bagus r...gua x sangke lu orang lelaki mampu buat kerje 2 pompuan...syabas nenek gua ucapkan

F.I.C.K.R.Y said...

Hakhakhakk... aku nak komen satu jer..
Aku suke makan dalam talam.
Serius sedap dan cepat kenyang!
Kitorang kat Beijing nie selalu gaks wat usrah, pastu ader arr wat jamuan sikit-sikit.
So, sambil makan tue kite amalkan arr sunnah Nabi.
Makan dalam talam...
Insya-Allah akan menambahkan silaturrahim dan keberkatan!

K2r~90 said...

whoaaa bez gilerrr bikin gua jelez,, hehe

teringat kot time matrit mkn dlm talam, ramai mmg x leh lupe memori i2

dunspeak♥ said...

hahaha last2 tikam pisau lam mulut lembu eh?hahaha

Aliesya♥Amani said...

gua nak ckp satu je...

baby yg last skali tue comel cam gua la babe!!

Ahli Kabinet