12 August 2010

Nasihat kepada mereka yang mahu mencari calon suami



Nasihat kepada mereka yang mahu mencari calon suami

1. Lihatlah pada dirinya tentang penjagaan solatnya..
2. Pandanglah akan puasanya
3. Lihatlah Penjagaan Auratnya.
4. Selidikilah pekerjaannya.Adakah dr sumber yg Halal atau Haram
5. Lihatlah akan ilmu agamanya kerana kelak akan membimbing anda ke jalan yg lurus.

Lelaki yang baik adalah:

1. Semasa bercinta kasih sayang dan perhatiannya hanya diberi 40% shj. Anda akan merasa diri ini tidak dipedulikan padahal secara tersiratnya, anda bukanlah amanahnya lagi. Percayalah, seorang calon suami yg baik bilamana selesai akad nikah berakhir, maka 60% kasih syg dan perhatian tersebut akan anda perolehi kerana anda kini telah menjadi hak miliknya.Isteri adalah amanah Allah kerana dosa anda akan dipikul oleh suami.

2. Semasa bercinta, si dia menolak untuk bertemu jika tidak ada tujuan yg khusus atau anda tidak ditemani oleh mahram.Kenapa ya? Ini kerana org "ketiga" itu adalah syaitan..Ketahuilah syaitan itu adalah musuh yg nyata bg kamu.Walaupon sekadar bertemu utk seketika, tetapi awas jika nafsu berjaya dihasut oleh syaitan, masa tu iman tidak boleh membantu.

3. Semasa bercinta, sidia selalu berpesan hal2 mengenai akhirat. Bukannya sidia tidak mahu bercerita hal2
'jiwang2" tetapi mahu menyimpannya kerana kelak akan meluahkan saat berumahtangga..barulah kemanisan itu lahir..

4. Semasa bercinta, sidia bukannya tidak mahu bersms atau telefon dan bercerita hal2 yg tidak membawa manfaat kerana khuatir akan melampaui batas dan takut terjerumus ke kancah maksiat kpd Allah yakni berzina hati sedangkan Allah telah berpesan bahawasanya " Dan jgnlah kamu menghampiri zina."

5. Semasa bercinta, sidia selalu mengingati kamu hal2 yg berkaitan dgn mati kerana ingin kamu insaf takut2 tidak sempat bertaubat dan bukannya niat dia mahu kamu cepat mati..

Kesimpulannya: Hati seorang lelaki sukar ditafsir kerana meraka ini terlalu berahsia dan kasih syg mereka hny dpt dilihat melalui perbuatan..

18 comments:

K2r~90 said...

yang pasti musti sekufu..

juduh y baik utk insan y baek =)

Hamzah Ian said...

tibe2 gua rase gua ni terbaek calon suami.. haha

Cik Bucken said...

jenjengjeng...aku harap ko same cam watak dlm novel2 gitu
dan same cam entry ni..amin..
uhuhuu

ajim said...

terrrrsangatlah benar...

afzainizam said...

♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸*♥♥*¸.•'´¯)¸.•' ´¯)♥
♥♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸**¸.•'´¯)¸.•'´ ¯)♥♥
----==--Ramadan Mubarak---==----
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
(_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥♥♥*`'•.¸_)`'• .¸_)
♥(_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥*`'•.¸_)`'•. ¸_)♥
Salam ramadan Al Mubarak..
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Ramadan bulan yg mulia..
Tertutup pintu-pintu neraka..Terbuka pintu-pintu syurga..Syaitan-syaitan dibelenggu.
Kesempatan ini memohon maaf atas lama tak ziarah blog anda..

yup kalau ada jodoh tak kemana... jodoh ketentuan Allah tak kan lari gunung dikejar..

FaizalSulaiman said...

wah bro.
terima kasih dengan tulisan ni.

puterisafwah said...

harap2 dapat jumpa lelaki mcm ni :)

iqbalsyarie said...

bro...menulis melalui pengalaman nampak?hehehe..nice and gentle reminder~Thanks!
Bulan puasa kita perlukan makanan rohani,kan?Mind to eat? :)

She is f.A.z.A said...

susah nyer nak cari calon suami mcm nih sekarang.. terutama solat..

masih mencari ciri2 diatas..

E.d.Y said...

edy <----calon yang paling layak dijadikan suami,menantu

alif said...

sapelh yg btuah dpt ko ne bro..hehehehehe teruskan pjuangan kita

Pencacai Alim said...

where there is a will, there is a way..lelaki mcm ni kat zaman ni mmg ssh dh nk jmpa..kalau ada pon smua dh kna booked.hakhak

Hamzah Ian said...

weh... ko kene tengok ni..

Salleh Gregor cakap, "Kepada Yang Berpuasa: Fuck You Off"

SyafiqDe'Albuquerque said...

brooo....mekasih bro..gua mmg nak sangat jadi laki cenggini..tp nafsu keinginan gua tebal lagi..ish..camne cakap ea..gua ngn si dia maish x de status couple or watsoeva,sebab gua mmg tamo couple..tp gua ngn die mmg rapat..gua mmg niat nak kawen awal..tp takut si die tamo..gua bmbang kalo gua x salu approach die gua akan kehilangan die sebab kiteowg x de status in a relationship or watsoeva..takut2 die pk gua x suke die..camne ni??gua mmg terok ah,mmg gua ngaku..mmg iman patot di utamakan tp siyesly gua tamo ilang diee ! grr..haha..penat dah gua dalam mencari si 'dia'..gua dlu terok,so gua cam da masak sket perangai pompuan2 nieh..gua tamo jadi cam dlu ! hoohoho..tulun2..kalo bley skg pon gua bley kawen..lol..= ="

Pencacai Alim said...

Islam tidak melarang untuk berkenalan dgn calon isteri atau suami asalkan tidak melampaui batas..pertemuan antara lelaki dan perempuan ajnabi hendaklah ditemani dgn mahram bg mengelakkan berlakunya fitnah.Jika pertemuan tidak ditemani dgn mahram tanpa tujuan yg khusus, itulah dikatakan bermaksiat kpd Allah kerana org ketiga adalah syaitan..syaitan mmpunyai 1001 cara utk menyesatkan manusia..

Islam menggalakkan bercinta selepas kahwin yg dianjurkan oleh Rasulullah SAW. Itu jauh lebih baik dr bercinta sebelum kahwin..Jikalau kita berkenalan dgn perempuan itu dgn niat mahu mengambilnya sbg isteri, itu diharuskan dgn syarat hantar rombongan meminang bukan dgn bermadah rindu yg berlaku skrg ni..itulah dinamakan zina hati..

Firman Allah: Jgnlah kamu menghampiri zina..

Wallahualam..

F.I.C.K.R.Y said...

Bagus arr info dalam entry hang nie...
Serius aku tabek spring sama hang!
Ciri-ciri yang bagus mesti ader kat seorang suami agar tidak berlaku kepincangan dalam rumahtangga sekali gus dapat membawa keluarga ke arah kebahagian hakiki~

noreed said...

huhuhuhu, payah nak cari. 1 dalam sejuta blum tentu jumpa lagi :)

SitiMashitahSaidin said...

ssh nak carik macam nih skrg~

Ahli Kabinet