07 October 2010

Jangan takbur sangat....

Hidup atas muka bumi ni janganlah terlalu bersikap angkuh dan takbur. Kuasa, pangkat pinjaman sementara..hidup pun tak lama..paling lama pon 60 ke 70 tahun..kalau 100 bonus utk kita tapi entah berapa percent berkat umur wallahualam... Entah esok lusa jalanlah kita. Mungkar dan Nakir dah standby baik punye duk tggu kita dalam bilik pintu papan.

******************************
Satu hal lagi nak habaq mai..kita ni sama je semua asal kejadian..tak kirala laki ke pompuan masing-masing asal dari air mani. Pulak tu keluar dari topedo lelaki. So buat pe idung tu nak kasi up? ~haish~

Hah lagi satu..kita ni semuanya masing-masing bawa najis sendiri..pahamla ye..hakhak..ke hulu ke hilir..Bile rasa dh beban nk bawa kasi labur mana-mana bank berdekatan..kehkehkeh..

Dalam kubur pon masing-masing dapat soalan sama..kantoi jawapan? paper julai or repeat sem? ini bukan IPT beb..nahaslah kene balun..berselisih tulang rusuk beb..tak kiralah sape kita waktu tu..dari serendah-rendah hingga setinggi-tinggi umat~adus~ 

so janganlah sombong sangat..ingatlah dari mana kita datang..

esok2..orang ramai duk mandikan kita.cuci apa yang patut..sembahyang pon org lain yg tolong buatkan..so mana ego kita masa tu?

MySpace

*******************************

p/s : Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya

51 comments:

kata kila said...

suka entry ni.bagus bagus

ainz said...

Kejadian manusia itu adalah dari tanah..dari mane manusia tu datang, di situ jugalah dia dikembalikan..so,beramal lah sebelum terlambat..

Mama JnJ said...

err..tadi da masuk sini..teragak2 pula nak komen..takoot..
siapakah yang takbur itu??

Pencacai Alim said...

kata kila:hakhakhak

ainz: ya betul..sokong..

mama JnJ:umum je..nape takut? kasi je..hahaha

Fello Ariza said...

bro; mremang bulu rome bce pe ko tulis kali nih..:P

Parkcheek Chun Li said...

tersentap jp....

: Marjan Hananie : said...

bagusnya entry...insaf..insaf....

tersentap den.. =)

Cik Bucken said...

simple but menusuk kalbu la kate2 ko pencacai alim...wat la tagline khas pencacai alim..eg:anda xbuat anda xdpt ke...:p

Muhamad Zaki Zafir said...

cantik ayat2 ni.. :)
ngeri part tulang rusuk bertemu tu.urh mmg azab.

cik fiza said...

insaf2..

alif said...

terus kan bro.....aku suke bc entri ko stiap mase.

Janggel said...

Hmmm bagus...mengingatkan aku tentang kelemahan diri. thanks.

NaniE said...
This comment has been removed by the author.
syaf said...

benar....tapi wa tengok idung lu tinggi melangit jer bro...gagagaga

betul2 wa setuju dengan ape lu katakan itew...hati wa berdetik hiba,,,time dimandikan nanti, ego itew udah hilang....punai mu akan dicuci oleh tangan org lain...malunyer

NaniE said...

zaini, aku mula memikirkan apa yg kau tulis ini..semakin aku cuba mentafsirkan semakin aku tak berjaya..memercik peluh didahi cuba menipu diri untuk memahami. namun aku gagal, beb. kesimpulannya, apakah yg cuba kau sampaikan..?

FaizalSulaiman said...

betul tu aku sokong.igt asal kita dari mana..

FaizalSulaiman said...

betul tu aku sokong.igt asal kita dari mana..

Gayahspears said...

terbaik geng~ kita kat muka bumi nih sangat2 kerdil,tak perlu kot nk bermegah2... Di sisi Tuhan sume same kecuali yg membezakan amalan kita...peringatan kat diri sendiri juga :) hik3
sala, jaga diri, hiasi peribadi~

E.d.Y said...

aku suka part air mani tu..ooppsss...haha

Pencacai Alim said...

sama-samala kita ambil manfaat ye

nas said...

tau xper....soklan yang ditanya time kat kubur sama jerk....tak dapat jawap xleh nak repeat...hu3....

taqie said...

hehe..betul2.. manusia mmg suke riak n sombong..hope Allah bg kesedaran pd kite sume ;)

elly said...

Memang ramai yg macam tu skrg ni....

NARDtheNERD said...

kau nak suruh jadi "down to earth" ja kan?.
hehe.
:)

Pencacai Alim said...

kahkahkah...

PIDUT ASiS said...

ringkas tapi padan dengan peringatan..nice!

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

Tapi kekadang manusia lupa asal usulnya. Bab agama memang jauh menyimpang sama sekali.

Entri terbaru:
Apabila Hami Asraff Bertemu Imam Muda Asyraf

akiss ferrero. said...

yup. jgn sombong sgt. ! nice entry

yieyaw said...

ganas la lu..gua sokong

hamzah ian said...

setuju

alinac lover said...

tudia..baik punya entri hang bagi nooo...

sila berdakwah lagi...

:)

miSz TiQue said...

very like :P

Peminat Katie Holmes said...

another one more good entry from mesti PA.

Pencacai Alim said...

hakhakhak..tq to all

Aliesya♥Amani said...

bagus gak lu nie...ok. boleh bt calon!! hahahaa

love is forever said...

jnagan takbur tuhan marah tau..

naniE said...

nak bagi award..kalo tanak, tak yah g blog saya; ceritananie.blogspot.com..hehe..

Uruchimaru @ kf said...

kite akn dpt ape yg kite usahakan!

Pencacai Alim said...

baguih korang semua ni..kehkehkeh

FyZa said...

entry yg best! keep it up..;)

Tomato Gurl's Life said...

erkk..1st time jenguk sini.entry yg sgt berani..tulus giler nih..huhu..so jangan la takbur ye..

E.d.Y said...

meh join contest MORTAR BOARD..

http://danielzaidi.blogspot.com/2010/10/contest-mortar-board-beauty-in-ugly.html

cik fiza said...

wah.. tajam dan straight to face :)

blakepaghe said...

sebab tu Allah buat kita dari air mani (air paling kotor) supaya kita sedar kita dari benda yang kotor di mata Allah dan jangan rasa takbur...

Linglung said...

ego mati sama..tak ke mana jugak..

She is f.A.z.A said...

kekayaan harta hanya sementara.. manusia yg terlampau takbur dgn kemanisan dunia tidak kemana2 malah sengsara di alam kemudian nyer..

Anna Boleyn said...

thumbs up!

cuba baca entry ni :

http://hanalovenest.blogspot.com/2010/10/jangan-berbangga.html

suzie rahman said...

hihi marah sgt ni.mrh sape? hihi per pon suzie pon xsuke org takbur ni.xkemana pon.

ajim said...

memang betul saudara.anda memang seorang pencacai yang alim.sangat terkesan di hati aku.nak nangis jap.huk3.

Pencacai Alim said...

ya..org takbur tu aneh

Tomato Gurl's Life said...

erkkk..sedas sekali hang bagi ye..suka entry ni!

Ahli Kabinet